torsdag 9 september 2010

Fredrik och Bayrami

Denna vecka infaller en av de muslimska helgerna, den så kallade Seker Bayrami. Då arbetar man mån, tis och halva onsdagen. Därefter följer den tre dagar långa Seker Bayrami (sockerfestivalen). Denna helg följer direkt efter den muslimska heliga ramadanmånaden. Under en hel månad har man fastat här, vilket innebär att de ej fått varken ät eller dricka mellan soluppgång och solnedgång..gissa om det är många som varit rätt griniga..eftersom det varit 30 grader och de inte ens får dricka vatten..

Fredrik landade i Istanbul kl 18.00 på måndagen. Tisdag jobbade jag och på kvällen var vi ute och åt med Ida. Onsdag var det halvdag så när jag slutade åt vi lunch och sedan tog vi oss till ett hotel 500 meter från min lägenhet, Fredrik hade nämligen hittat en pool där! Japp.. 100kr per person..så där låg vi resten av dagen. Underbart!


Pool 500 meter från där jag bor

Idag torsdag har vi varit Turistas. 27 grader och strålande solsken. Vi började dagen med en promenad längs hela Istiklal Caddesi, en stor shoppinggata som sträcker sig från Taksimtorget ända ner till Galatabron. Därifrån tar man sig över bron till den äldre delen av Istanbul som inkluderar bla Seraljudden, Sultanahmet och Basarkvarteren. 




 Galatatornet

Eminönü heter området precis efter Galatabron, härifrån avgår färjor till många olika destinationer och på kajen pågår livlig kommers. Här ligger bla Nya moskén och kryddbasaren. 



Nya moskén



Nya Moskén




Galatabron


Från Eminönü promenerade vi upp till Topkapipalatset som ligger på Seraljudden. Detta palats utgjorde under 400 år residens för de osmanska sultanerna och deras haremskvinnor.

Istanbuls två främsta sevärdheter, Blå moskén och Hagia Sofia, är belägna mittemot varandra och ligger i stadsdelen Sultanahmet. 

Blåmoskén byggdes i början av 1600-talet och är uppkallad efter det i huvudsak blå iznikkaklet som pryder interiören. Speciellt för denna moské är även att den har 6 st minareter.




Kakel och porslinsförsäljning vid Blå moskén



Blå moskén








 










Hagia Sofia, "den heliga visdomens kyrka", är ett av världens arkitektoniska mästerverk och mer än 1400 år gammal. Byggnadskomplexet uppfördes över två äldre kyrkor och invigdes år 537. På 1400-talet omvandlade osmanerna Hagia Sofia till moské.



Hagia Sofia


Intill Sultanahmetplatsen ligger den bysantinska Hippodromen. En stadio som var stadens medelpunkt i över 1000 år och rymde sannolikt 100 000 åskådare. Idag finns inte mycket kvar av denna enorma stadion, tre antika monument finns dock bevarade, egyptiska obelisken, ormpelaren och Konstantin porfyrogennetos pelare.


Hippodromen

Tillsist tog vi oss till Basarkvarteren och till stora basaren. Tyvärr var denna stängd pga Bayrami så det får bli besök här en annan gång.



Stora Basaren






Från Basarkvarteren åkte vi spårvagn till Kabatas (15 kr för 2 pers) och promenerade sista biten hem till mig.





    

2 kommentarer:

  1. ser varmt o härligt ut! hoppas ni har det toppen nu när fredrik är o hälsar på:)

    kram m

    SvaraRadera
  2. Det är väldigt trevligt att läsa det du skriver om, väntar med spänning på nästa.
    kram till dej och fredrik
    Harriet

    SvaraRadera